szwedzkiereminiscencje

Przepis Calamity Jane-1

In Ksiazki, Kulinaria on 26 czerwca 2012 at 13:03

Dzisiaj obiecany przepis pochodzacy z listów Calamity Jane „Till min kära dotter” – wraz z poprzedzajacym fragmentem tekstu.

 

Niedaleko mojego domu polozony jest budynek z bali, w którym mieszka kilku wyjetych spod prawa. Przygotowuje im duze ilosci jedzenia. Placa dobrze za wszystko. Nie moja sprawa czym sie zajmuja. Moja obecnosc im nie przeszkadza. Nie budz spiacego licha, oto moje motto. Niekórzy mówia, ze to koniokrady. Jezeli to prawda, to nie zamierzam podejmowac ryzyka wypytywania o cokolwiek. W tym tygodniu napieklam im dwa tuziny bochenków, osiem tortów i pietnascie miesnych pajów.

 

Dwudziestoletnie ciasto (keks angielski)

  • 25 jajek, osobno ubite zóltka i bialka
  • 2,5 funta cukru (1,135 kg)
  • 2,5 funta maki (1,135 kg)
  • 2,5 funta masla (1,135 kg)
  • 7,5 funta bezpestkowych rodzynek (3,405 kg)
  • 1,5 funta kawona, drobno pokrojonego (0,681 kg)
  • 5 funtów koryntek (2,27 kg)
  • 1 pinta koniaku (0,57 l)
  • 0,25 uncji gozdzików (7 g)
  • 0,5 uncji cynamomu (14 g)
  • 2 uncje kwiatu muszkatowego (56 g)
  • 2 uncje galki muszkatolowej (56 g)
  • 2 lyzeczki drozdzy albo 2 lyzeczki sody i 3 lyzeczki smietany

To ciasto nie ma sobie równych i trzyma sie swieze, az do ostatniej okruszyny, przez dwadziescia lat. Koniakiem nalezy polac ciasto jak jest jeszcze cieple. Przechowywac w zamknietym garnku. Proporcja na 3 ciasta po 8 funtów (3,632 kg).

Reklamy
  1. Nie do wiary, instytucja Matki Polski kwitnie na całym świecie. Ale żeby aż tak dopieszczać chłopaków, co to wiadomo że koniokrady?

    A te bezpestkowe rodzynki to nie to samo co koryntki? I jeszcze 5,5 kg do kupy? A po co arbuz w cieście? A kwiat muszkatowy to anyż?
    Cukru, mąki i masła tyle samo? A po co komu ciasto na 20 lat? A skąd wziąć garnek tej wielkości?
    A to twoje to keks, czy właśnie TO?

    • ewo, widze, ze przemówil fachowiec! niestety „moje” to nie moje – przepisu jeszcze nie wypróbowalam

      kwiat muszkatu to nie anyz, boze bron. skad wziac nie jeszcze nie wiem (zeby nie bylo jak z kwiatem paproci, ze zbiory raz do roku). koryntki sa osobno – a rodzynki to teraz takie normalne, bo pewnie od czasów jane wyhodowano mniej pestkowe odmiany. ilsoci przepisalam dokladnie. cukru, maki, masla tyle samo – takie proporcje mam tez w nowoczesnym przepisie od „kowalskich”. sadze, ze ten arbuz to raczej cykata

      jane musiala zarabiac. cytuje dalej: „Zaplacili mi 50 centów za paj, 20 centów za bochenek i dolara za kazdy z tortów”. nie tyle matka-poslka co kobieta pracujaca 😉

  2. To trzeba było tak od razu. Kobieta pracująca? harująca raczej, w warunkach jakie oferowały wówczas kuchnie i sklepy.

    Kawon – może faktycznie skórki obsmażane, a może coś dyniowatego?
    Kwiat muszkatu znalazłam na http://www.smakorientu.com. 4.90 zł za 10 gram. Piszą, że do zup, wędlin i warzyw, aromatyzowania alkoholi i słodyczy, do kawy, herbaty i czekolady. Polecam też: http://www.polska-gotuje.pl/produkt/kwiat-muszkatu-2, jeszcze taniej, na dodatek stamtąd wejdziesz głębiej.

    Czy czasy, gdy przeliczano ceny na centy, nie były cudne? Dziś pan bankowiec obsługiwał mnie przeszło 2 godziny (tak), bym mogła wystawić na sprzedaż jednostki FIZ. Pytałam, czy następnym razem nie powinnam zabrać może – kanapek i termosu… 🙂

  3. czyzbys porównywala pana bankowca do koniokrada? 😉

    swwedzi polecaja kwiat muszkatu (kt wcale NIE j kwiatem, jak sie okazuje) do ryb oraz marynat. musze sobie kiedys sprawic – pewnie przez internet, bo w klsepie jako zywo nie widzialam

  4. Sądzę, że to jakaś mieszanka na bazie gałki muszkatołowej. Ale nie wnikam.
    Raczej nie zaopatrzę się ciasto na 20 lat. Musiałabym je uwzględnić w ‚masie spadkowe’j 🙂

  5. ciasto nie musi dojrzewac przez dwadziescia lat – mozna go zjesc wczesniej. albo upiec z mniejszej proporcji?

    ja wnikalam – bo bym dzisiaj ie zasnela. wg. szwedzkich zródel j to miekka czesc, otaczajaca sam orzech galki muszkatolowej. czyli jak biala czesc lupki kasztana czy skórki pomaranczy. o zapachu podobnym do galki, lecz mniej intensywnym. uzywana od XV wieku…

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: